Tasting

1.Champagne

"May all your joys be pure joys, and all your pain Champagne."

Samppanja on juomien kunnioitettu kuningatar. Miten siitä tuli sellainen, oliko se vahinko vai tavoite ja miksi? Samppanjalla on useat kasvot, vaikka sitä voidaan valmistaa vain kolmesta rypälelajikkeesta, joko erikseen tai niitä sekoittamalla. Perehtyminen samppanjaan alkaa tutustumalla sen historiaan ja siihen, miten viehättävät ja salaperäiset kuplat syntyvät.

Makujen harmoniaa maistellessa, tutustumme niin blanc de Blanc-, rosé- sekä cuvée-samppanjaan. Selvitämme myös, onko vuosikertasamppanja parempaa kuin vuosikerraton?
Samppanjatasting kestää 60-90 min riippuen maisteltavista viineistä. Maistelemme kolmea samppanjaa. Räätälöin mielelläni myös toiveidenne mukaisen tastingin, johon voi kuulua esimerkiksi vain roséta tai vain vuosikertaa 19xx...


2.Ruoka ja viini
Ruoan ja viinin yhdistäminen - vaikeaa vai loogista?

Ajatus ruoan ja viinin yhdistämisestä tarkoittaa makuaistien samanaikaista huomioon ottamista. Makuaisteja on tavallisesti tunnettu neljä, suolainen, makea, karvas ja hapokas. Viime vuosina on alettu tunnustaa uutta, viidettä makuaistia, umamia. Tastingissa käydään läpi perusmaut ja se, kuinka niitä kannattaa yhdistellä.

Tasting alkaa esityksellä, jossa käymme läpi viinin maistamisen vaiheet ja missä suun osassa kukin maku aistitaan. Maisteltavana on viisi niin sanottua "oppikirjaviiniä": kuiva ja hapokas valkoviini, puolikuiva aromaattinen valkoviini, kevyt punaviini, tuhti, tanniininen punaviini sekä makea jälkiruokaviini. Viinien kanssa maistelemme erilaisia ruoka-aineita, hapokasta sitruunaa, makeaa hunajaa, suolaista oliivia, rasvaista salamia, pippurista mustapippuria, umamista tomaattia sekä kauden makupaloja Kämpin keittiömestareilta.

Tasting kestää 60-90 minuuttia riippuen ryhmäkoosta ja aktiivisuudesta. Voimme keskittyä myös tietyn alueen viineihin, esimerkiksi etelä- tai pohjois-ranskalaisiin viineihin, "uuden maailman" viineihin, puna- tai valkoviineihin. Räätälöin mielelläni juuri teidän tarpeitanne ja toiveitanne vastaavan tastingin.
3.Italian ABC
Italian A, B & C
Italia on yksi maailman suurimmista viinintuottajista. Maan 20 maakuntaan piiloutuvat sadat, jopa tuhannet paikalliset rypälelajikkeet. Ylivoimaisen kärjen muodostaa kuitenkin tämä kolmen kopla: Amarone, Barolo ja Chianti.
Tastingissä perehdymme näiden kolmen viinin historiaan ja kasvupaikkoihin. Mikä tekee Barolosta Piemonten kuninkaan? Kuinka Amarone on saavuttanut suosionsa täällä pohjoisessa? Kuinka Chianti vaikutti Italian viinilakiin?
Tasting kestää 60-90 min riippuen ryhmän koosta ja aktiivisuudesta.
Maistelemme kolmea eri punaviiniä, yhtä kutakin Amaronea, Baroloa ja Chiantia.
4.Makeat viinit
Makeat viinit - elämän eliksiiriä ja viinien kultaa

Yleinen käsitys on, että makeat viinit nautitaan aina aterian päätteeksi ja jälkiruokiin yhdistettynä. Hyviä esimerkkejä ovat klassinen sinihomejuusto ja Sauternes tai Créme Brulée ja Beerenauslese. Mutta voiko makeita viinejä nauttia myös muulloin? Kärsivätkö makeat viinit jopa aliarvostuksesta?

Tämä tasting tarjoaa loistavan mahdollisuuden tutustua herkulliseen aromaattisten makeiden viinien maailmaan. Voit tutustua perinteikkäisiin ranskalaisiin makeisiin viineihin, muun Euroopan makeiden viinien tuotantoon tai "uuden maailman" tarjontaan. Samalla saat ideoita makeiden viinien monipuolisesta käytöstä ja yhdistelemisestä ruokaan.

Tasting kestää 60-90 minuuttia riippuen ryhmän koosta ja aktiivisuudesta.

Maistamme viittä eri tavalla valmistettua viiniä ja yhdistämme hieman herkkuja makeisiin viineihin.
5.Ranska ja sen valkoiset

Chablis… Sancerre… Bienvenue-Batar… Mersault… Muscadet…
           Vouvray...        …Ranskalaiset valkoviinit!

Ranskaa pidetään gastronomian kotimaana, eikä syyttä, onhan Ranskassa eniten Michelin-ravintoloita ja tuhansittain loistavia viinitarhoja. Ranskalaiset ovat lanseeranneet termin terroir, joka ilmentää juuri kyseisen tarhan maaperän, sääolosuhteiden ja viljelytavan aikaansaamaa viiniä. Juuri tämä tekee Ranskan niin mielenkiintoiseksi.

Tastingin alussa tutustumme valkoviinin valmistukseen ja miten maistaa viiniä ammattimaisesti. Ranskalaiset valkoviinit ovat saaneet jäljittelijöitä ympäri maailmaa. Me kuitenkin sukellamme siihen, mistä kaikki on lähtöisin.

Tasting kestää 60-90 min riippuen ryhmän koosta ja aktiivisuudesta. Maistelemme viittä valkoviiniä Burgundista, Alsacesta, Loiresta.
6.Ranska ja sen punaiset

Château… Margaux… Nuits-Saint-Georges… Hermitage… Beaune…
Merlot… Cuvée… Cabernet Sauvignon…
…eläköön ranskalaiset punaviinit!

Viini levisi Välimeren maista sinne, minne roomalaiset legioonat asettuivat. Legioonat toivat mukanaan viiniköynnöksiä Gironden laaksoonkin, jonka tunnemme nykyisin nimellä Saint-Émilion. Ranskalaiset ovat lanseeranneet termin terroir, joka ilmentää juuri kyseisen tarhan maaperän, sääolosuhteiden ja viljelytavan aikaansaamaa viiniä. Juuri tämä tekee Ranskan niin mielenkiintoiseksi.

Tastingin alussa tutustumme punaviinin valmistukseen ja siihen, miten maistaa viiniä ammattimaisesti. Ranskalaiset punaviinit ovat maailmankuuluja, ja niiden tyyliä ja kompleksisuutta jäljitellään niin vanhassa kuin uudessakin maailmassa. Me kuitenkin sukellamme siihen, mistä kaikki on lähtöisin.

Tasting kestää 60-90 minuuttia riippuen ryhmän koosta ja aktiivisuudesta. Maistelemme viittä punaviiniä Bordeauxista, Burgundista ja Rhônesta.
7.Vanhamaailma vs. Uusimaailma
Viinimaailmassa puhutaan vanhasta ja uudesta maailmasta. Mitä sillä itse asiassa tarkoitetaan? Viini on Euroopassakin ollut aikanaan tuontituote, mutta siitä on jo kulunut tovi. Nykyisin Eurooppa lasketaan vanhaan viinimaailmaan, jonka tuotteita lähes koko maailma nauttii ja jäljittelee.

Tastingin tutkii Euroopan ja muiden viinintuottajamaiden viinien eroja, yhtäläisyyksiä ja niiden ilmenemismuotoja. Lähtökohtana on eurooppalainen viiniköynnöksen, vitis viniferan nousu maailmanvalloittajaksi.

Tasting kestää 60 - 90 min riippuen ryhmästä, kysymyksistä ja keskustelusta. Maistamme neljää viiniparia eli kahdeksaa viiniä, joista puolet on vanhasta maailmasta ja puolet niiden kilpakumppaneita uudesta maailmasta.
8.Onko lasilla merkitystä viinin?
Viinilasi on viinin ja nautinnon instrumentti

Minulta kysytään usein onko viinilasilla väliä?

Kyllä, viinilasilla on merkitystä. Kuten Claus Riedel osuvasti kuvailee, viinilasi on viinin ja nautinnon instrumentti. Lasin muoto, koko ja puhtaus sekä kirkkaus ovat silmin havaittavia ulkoisia tekijöitä, jotka vaikuttavat juomakokemukseemme.

Tässä tastingissä tarkastellaan viinin ja lasin liittoa. Maistamme neljää viiniä eri muotoisissa ja eri kokoisissa laseissa. Lisäksi kokeilemme eri materiaaleista valmistettuja juoma-astioita ja pohdimme niiden vaikutusta viiniin.

Tasting kestää 60-90 minuuttia riippuen ryhmän koosta ja aktiivisuudesta. Maistelemme raikasta Sauvignon Blancia, tammessa kypsytettyä Chardonnayta, muodikasta Pinot Noiria ja klassista Bordeauxin punaviiniä.
9.Tee tasting ja valmistus
Teetä useisiin tilanteisiin ja käyttötarkoituksiin

Tee on teepensaan lehdistä uuttamalla tuotettua juomaa, joka piristää, rauhoittaa ja edistää terveyttä. Kyseessä on ikivanha juoma, jonka alkuperä on Kiinassa. Eurooppaan sitä saatiin vasta 1500-luvun puolessavälissä.

Teetä voidaan nauttia aamulla, päivällä ja illalla, mutta kuhunkin hetkeen soveltuu oma, erityinen teelaatu joko rauhoittavine tai virkistävine ominaisuuksineen. Haudukkeita ja niin sanottuja yrttiteetä on mahdollista löytää ja kerätä Suomenkin luonnosta. Tee on yhä useammin osa gastronomiaa ja antaa myös mielenkiintoisen vaihtoehdon ruokajuomiin.

Tässä tastingissä perehdymme teen historiaan, valmistukseen ja hauduttamiseen. Tasting kestää 60-90 min, jonka aikana maistamme kuutta teetä ja hauduketta. Tastingin tarkoituksena on myös antaa teelle ja haudukkeille gastronomisia käyttötarkoituksia, joko osana ruoanlaittoa tai muita ruokajuomia.
10.Räätälöity tasting
Tasting toiveittesi mukaan

Harva maataloustuote on viinin tavoin samanaikaisesti kulttuuria, gastronomiaa ja sijoitustoimintaa. Viinitastingistä voi siten tehdä henkilökohtaisen kokemuksen. Viinit voidaan esimerkiksi valita omasta kellarista, tai alueelta, joka on tulevana matkakohteena. Tasting voi olla yhden rypäleen kierros ympäri viinimaailmaa, tai siihen voidaan valita tietylle ruoalle sopivien viinien maistaminen.

Yhä useammalla suomalaisella on viinikellari, jossa on muistoja menneiltä vuosilta tai taakse jääneiltä matkoilta. Mutta milloin on oikea aika nauttia viinit? Oikean ajan pohtimiseen kannattaa ottaa sommelier mukaan. Paikan ja seuran jokainen valitsee itse.

Räätälöity tasting voi olla juuri oikea tapa maistaa esimerkiksi oman kellarin herkkuja yhdessä hyvien ystävien, perheen tai asiakkaiden kanssa.

Tasting kestää 60-90 minuuttia riippuen ryhmästä, keskustelusta ja kysymyksistä sekä viinien määrästä.

 


Kiinnostuitko?

Ota yhteyttä.

© 2010 Samuil Angelov